Avainsanat

, , , ,

image1 (2) B

Kehtaan sanoa, että eksyn erittäin harvoin. Jotenkin lapsesta asti metsissä kulkiessa on kehittynyt hyvä suuntavaisto ja yleensä ilman kompassiakin osaa aika suurinpiirtein oikeaan. En ajattele saati pelkää eksymistä, koska suunnistaminen uusissakin maastoissa on vaivatonta. Yleensä. Sitten joskus harvoin käy kumma juttu, suunnat kääntyvät aivan nurinnarin, aivan arvaamatta.

IMGP2703 B1

Äkkiä havahtuu, ettei tiedä ollenkaan missä on, ei muista maastoja joista on hetki sitten  kulkenut. Sen tietää, että matkaa olisi jäljellä useampi kilometri. Kello oli mukamas hetki sitten vähän vailla kaksi, nyt se yhtäkkiä jotenkin käykin neljää, ja alunperinkin valoton tihkusumuinen marraskuun päivä alkaa hämärtää. Auringon suunnasta on mahdoton sanoa mitään (minkä auringon?). Tiheässä metsässä on paikoin jo melkein pimeää, vain aukioille heijastuu kajastuksenomaista hataraa valoa jostain ylhäältä. Täysi hiljaisuus, ei kuulu mitään jota kohti suunnistaa, mihin kiinnittyä. Metsä on outoa, koska siellä on ollut muutenkin katselemassa ensimmäisistä kertaa, polutpätkät ilmestyvät ja katoavat mutta eivät jatku minnekään. Jostain ihmeen syystä kompassikaan ei ole repussa, vaikka aina muutoin on, pitäisi olla. Kartasta on vähän apua pienten kumpujen ja notkojen maamerkittömässä jatkumossa ja entisten hakkuiden taimettuneissa rääseiköissä. Puhelimen karttasovelluksen paikannus on toiminut tähän asti moitteetta, mutta nyt sekin etsii ja etsii ja lopulta sijoittaa sinut kilometrien päähän jonnekin peltoaukealle. Siellä nyt ei ainakaan olla.
Juuri vähän aiemmin katselit metsälammen vastarantaa, miten metsä kääntyi veteen ja suli suoveden musteeksi. Kumpaan metsään tuli mentyä?

Kun sijainti vihdoin löytyy, on aivan väärässä suunnassa, kaukana reitiltä, ei voi käsittää miten sinne edes joutui ja varsinkaan niin kauas. Melkein jo pimeässä kompuroi viimein metsäautotielle, aivan vierestä kuuluu hömötiaisen terävä nauru (miten se näin pimeässä nauraa?): hähähähä hassu ihminen, mitäs tästä tuumasit?

Mainokset